Harakat om media & världsbild


540940_10151316354762532_441503640_n
En gång ingen gång, två gånger fet tradition! Rörelsen är igång. HARAKAT.

 Igår, söndagen den 3 mars, var andra tillfället för vårt utbildningsprogram HARAKAT. För er som missat så är HARAKAT en mötesplats för folket. Som syster Sabrin beskrev det så är ”alla är välkomna som de är, där de är. Här betyder allas ord och erfarenheter lika mycket spelar ingen roll om man är akademiker, grundskoleelev eller arbetslös.”
Temat för kvällen var Media och världsbilder. Vi vet att media påverkar oss, vi vet att fördomar sprids genom nyheter och vi vet att förorten inte representeras på ett rättvist sätt. Så, på vilket sätt påverkar medias skriverier oss, våra tankar och hur vi tittar på och känner inför varandra? Vilket socialt ansvar har medierna egentligen och tar dom det isåfall? Frågor ställdes, svar formulerades, diskussioner hettades. Vi var många som behövde fråga och behövde ha sagt. När får man annars chansen? HARAKAT finns därför. Att mötas, att ställa mot väggen, att fråga, att utvecklas tillsammans.

 Våra gäster för denna veckan var Elin Schwartz; journalist på Göteborgs Fria Tidning, Karin Annebäck; redaktör på ETC Göteborg och Anders Goliger; nyhetschef på Göteborgs-Posten. Alla tre tidningar är olika i hur de jobbar, GP ägs av ett aktiebolag som jobbar för vinst i slutet av dagen, Fria tidningen är en förening där alla – oavsett om du är försäljare eller journalist – har samma lön och ETC är uttalat rödgröna i sin politik. Samtidigt har de många likheter. De som jobbar på deras tidningar är till största del folk som varken bor i förorten eller har utländsk bakgrund. Detta är ett stort problem. Det diskuterades om vad det kan bero på. Är det medveten diskriminering? Nej såklart inte, svarade alla. Är det för att man måste kunna ”korrekt” svenska? Nej, sa någon. Är det för att människor som oss inte söker journalistprogrammet på universitet? Kanske. Men varför?

Att ha social representation leder till att nyheterna ger en mångsidigare bild av människorna, av folket. Det kunde vi komma överens om. Hade fler muslimer varit nyhetschefer skulle kanske de automatiska slutsatserna, utan kunskap, aldrig kunnats göra om Breivikfallet. Ordet terrorist hade kanske fått en annan innebörd. I samma diskussion påpekade broder Ahmed något väldigt viktigt. Varför var det så viktigt att FÖRSTÅ Breivik, hur han resonerade, hur han hade levt – vem han var som person? Och varför är det i så fall inte samma stora fokus och intresse – alltså samma allvar och humaniserande – kring exempelvis självmordsbombaren i Stockholm? Honom avfärdar man som terrorist och sen är det över. Varför fick inte han en mer seriös debatt som ställde frågan, med viljan om att förstå: vad fick en människa som han att ta detta beslut – socialt, psykologiskt och historiskt?

 Efter två timmar, utan paus, började kvällen lida mot sitt slut. Fortfarande fanns tvärmycket mat kvar, för det är så vi rullar. Men vi fortsätter att vara hungriga, hungriga på att fortsätta kämpa.

 Denna hunger kommer ni få smaka på om två veckor, den 17e mars, när temat för kvällen är Förortsorganisering. Gästerna är såklart inga mindre än våra kämpande bröder och systrar från Megafonen och kampanjen Alby är inte till salu! Även forskaren Lisa Kings, som skrivit om Rinkeby och Tenstas förortsorganisationer kommer att vara på plats.

Inför detta viktiga möte säger vi

ALL MAKT ÅT FOLKET!

Majsa Allelin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s