Rapport från vår första HARAKAT i Göteborg


561539_4997105280891_1989501208_nDär satt vi ungdomar, barn och vuxna, representanter från samhällets olika grupper och klasser. Dom kallar oss blattar, svennar, svarta, vita, förotsfolk eller stadsfolk. Historien och livet har fört oss på olika vägar, men till samma plats. Det är vi, tillsammans, som är folket.

Söndagen den 10 februari lämnade vi våra olika sammanhang för att mötas på vårvindens fritidsgård i biskop. Vissa åkte dit från moskén andra från fotbollen, vissa från innerstan andra från förorten. Men vi kom dit för samma syfte. Vi möttes för att lyssna, lära, samtala och dela med oss av våra tankar och erfarenheter till varandra.

Det var premiär för HARAKAT, En föreläsningsserie som pantrarna arangerar. Varannan vecka kommer vi att samlas för att lyfta upp viktiga frågor som berör oss och påverkar vårt samhälle. HARAKAT är en mötesplats för folket. Alla är välkomna som de är, där de är. Här betyder allas ord och erfarenheter lika mycket spelar ingen roll om man är akademiker, grundskoleelev eller arbetslös.

Den är gången var temat islamofobi och rasism. Mattias Gardell och Rashid Musa gästade oss hela vägen från huvudstaden för att berika oss med deras kunskaper i ämnet. Mattias Gardell är professor och forskare i religionshistoria på Uppsala universitet.
Rashid Musa är aktiv i organisationen MMRK (Muslimska mänskliga rättighetskommittén) som bildades som en reaktion på den växande islamofobin och hatet mot muslimer.

Deras föreläsningar var uppskattade och ledde till många reflektioner och intressanta diskussioner. Dom sa fett mycket viktiga grejer som man aldrig tänkt på innan.
Mattias Gardell sa bland annat att det egentligen inte handlar om Islamofobi, asså att man är rädd för islam. Han menade att det egentligen handlar om rasism och hat mot muslimer, eller den bilden man målat upp om vem som är muslim. Han frågade, hur mycket tålamod ska ni muslimer ha egentligen? Blir ni inte arga? Och Rashid tog upp flera exempel på hur muslimer utsätts för fruktansvärda kränkningar av deras mänskliga rättigheter i namnet av ”Kriget mot terrorismen”. Han berättade om bröder som utan rättegång eller utredning med order från USA skickats till fängelseläger där dem torterats. Man misstänkte att den hade kopplingar till al-shabab eller nåt. Men det va inte så.
Man blir fett arg när man hör sånt. Jag undrar precis som Mattias, hur mycket ska vi tåla?
Läget för muslimer idag är mörkt men vi fick veta att forskning visar att bland unga så minskar islamofobin, så kanske är framtiden ljusare.

I alla fall så var det positiv stämning i lokalen. Pantrarna bjöd på mat och fika, Mattias och Rashid bjöd på viktiga kunskaper och folket bjöd på värdefulla reflektioner och diskussioner. Och efter att allt var över så stannade folk kvar för att snacka. Det var fint.

Sen så följde jag med Rashid och Mattias till centralen, det va ganska stort för mig faktiskt. Dom är ändå lite av förebilder för mig och dom är grymma på det dom gör. Varje samtal med dem är givande och jag lärde mig tvär mycket. Jag måste säga att Mattias Gardell inte alls stämde in på den bilden jag hade om forskare och professorer haha. Men vi alla har våra fördomar. Grymma är de i alla fall.

Idag återvänder vi alla till våra sammanhang och vår vardag. Igår kväll var vi folket som möttes för att samtala. Idag möts vi som elever, lärare, föräldrar, barn, socialarbetare… osv..
Vi har våra fördomar mot varandra och vi har fått olika ställningar i samhället. Men det är inte förrän vi möts som medmänniskor, som folket, och är nyfikna på varandras erfarenheter som vi lär känna varandra på riktigt.

All makt åt folket!/ Sabrin

Annonser

One thought on “Rapport från vår första HARAKAT i Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s