PANTRARNA UTSÄTTS FÖR POLISBRUTALITET


Klockan åtta på kvällen den 15juli åkte fyra pantrar i en bil från ett dialogmöte med GP:s chefredaktör. De hade talat om mediebilden av förorten. De var på bra humör eftersom mötet hade gått bra. De var på väg för att möta en femte medlem för att samlas och arbeta på ett pågående bokprojekt och med att framställa plakat inför en demonstration.

Plötsligt lade de märke till att en polisbil följde efter dem. De körde in på parkeringen där de hade stämt möte med sin kamrat. Polisbilen stannade bakom dem.

En typisk cell på en polisstation saknar fönster. Det finns kalla bänkar och madrass men aldrig toalett. Det finns sällan kudde eller filt. Golvet är kallt. Allt för många av förortens ungdomar har hört ljudet av cellens metalldörr som stängs.

På parkeringen klev pantrarna ur bilen men de blev tillsagda att sätta sig i bilen igen av poliserna, som hade klivit ur sin egen bil. Poliserna kontrollerade pantrarnas legitimation, trakasserade dem och hotade dem.

Ytterligare två poliser dök upp. Polisen började genomsöka bilens bagageutrymme. De vägrade genomgående att uppge ett skäl till sina handlingar.

Då pantern som äger bilen började diskutera med polisen fick han inget svar. Istället cik han armarna uppbrutna bakom ryggen och blev nedlagd på parkeringens asfalt. Han blev mycket hårdhänt behandlad trots att han inte gjorde motstånd. Han fick handklovar.

Polisens auktoritet över arbetarklassens ungdomar bygger inte på respekt eller förtroende utan på våld och hot om att bli bortför därför att man ”stör ordningen”.

Den femte pantern, som skulle möta de övriga på parkeringen, fick syn på panterbilen. Han närmade sig den för att observera det hela. Han bemöttes mycket hotfullt av en polisman som knuffade honom och hotade med att även han skulle bli gripen om han inte lämnade platsen.

Det finns ingenting bakom uniformen. Cellen där vem som helst kan låsas in under sex timmar utan något annat skäl än att en polisman har bestämt det är i själva verket hjärtat i polisens arbete på gatorna.

Den kvinnliga pantern kände sig obekväm med att bli visiterad av en aggressiv manlig polis. Hon bad om att få bli visiterad av en kvinna men fick svaret att inga kvinnliga poliser fanns tillgängliga. Hon frågade var på kroppen hon skulle visiteras och så vidare men fick inget svar. Istället tvingades hon kliva ur bilen och underkasta sig visitationen.

Den av pantrarna som äger bilen blev slutligen omhändertagen och bortkörd i en polisbil. Polisen använde en lag som kallas PL 13, ”Störande av allmän ordning”. Det är en paragraf som polisen använder för att skrämma bort vittnen till deras övergrepp och för att köra ut ungdomar i skogen och släppa av dem där, i mörkret.

Pantrarna mobiliserade. Snart åkte tre fulla bilar mot polisstationen på Aminogatan i Mölndal. Vi ville visa polisen att vi stödjer vår kamrat, att han inte är bortglömd, att han är mänsklig, och dessutom behövde vi överlämna hans telefon eftersom polisen slog den ur handen på honom då han försökte ringa med den.

Så vi stod där i blåsten och försökte kommunicera med staten via den knastrande porttelefonen. Vi är trötta på att behandlas som djur av polismakten som borde skydda oss istället för att gång på gång beröva oss vår värdighet.

Vi vet inte om pantrarnas bil förföljdes för att poliserna såg en bil full av förortsbor eller för att de såg en bil full av politiska aktivister. Vi vet bara att de inte såg medborgare eller ens människor. Vi pantrar säger att det räcker. Vi säger att alla människor förtjänar respekt och värdighet.

Pantrarna säger: ALL MAKT ÅT FOLKET!!!

Annonser

17 tankar om “PANTRARNA UTSÄTTS FÖR POLISBRUTALITET

 1. bra att ni rapporterar sånt här. precis som polisen rapporterar all kriminalitet måste även vi arbetare och förortsbor rapportera det våld vi utsätts för. Jag hoppas fler organisationer tar till sig er organiserings förmåga och att arbetarrörelsen kan skapa ett starkt fångkamps nätverk för att underlätta arbetarklassen politiska aktivism. bra jobbat iallafall

  • Hade ni bara hållit käften och gjort som polisen sagt så hade allt varit över på 30 sekunder. Men inte om man är arab, då ska det gapas och skrikas och göra en höna av en fjäder. Inte konstigt att era länder ser ut som de gör.

 2. Snabb fråga ang han som grips, han säger vid runt 2:25 in i filmen ”De finns värre kriminella att fånga”
  Så som jag tolkar det så har han alltså gjort något som polisen griper han för? Utöver den paragrafen ni nämnde. I övrigt så anser ja att de var en aning över våld ja, dock verkar han kämpa emot ett tag och de är väl egentligen rent idiotiskt att plocka fram en mobil mitt i allt också. Att dra ner en hand i fickan i ett sånt läge kan få vilken polis som helst (och med all rätt) att gå in i försvars position. Han kunde lika gärna plockat fram en kniv eller något annat vapen.

  • Det är så du tolkar det men det är inte så det var. Hur kan du tycka att det är idiotiskt att filma när polis begår tjänstefel?
   Tvärtom är det helt rätt att filma och visa vad det svenska samhället har förvandlats till, där människor som engagerar i samhällsfrågor blir systematiskt trakasserade. Telefonen dras dessutom inte fram ur fickan, vet inte vart du får det från, telefonen var redan framme från den stund då polisen dök upp. Det här är inte första gången det händer, det är vardagsmat ute i förorten och vi kommer aktivt framöver arbete med att stoppa trakasserier som kommer från maktens instanser..

  • Tjänsteman eller ej, ingen har rätt i att ta till våld. Visst det kanske blir överdrivet stort för att det är poliser, och visst det finns trevliga poliser som sköter sitt jobb.
   Men det finns också poliser som dessa som helt enkelt vill visa deras jävla makt genom våld och en aning kaxighet.
   Han som säger ”Det finns värre kriminella att fånga.” vid 2:25 säger det för att det är sant. Han kanske inte gjort något fel, det betyder inte att den meningen inte är sann. Inget antyder på att han har begått ett brott.

   Polis har ingen rätt att kolla igenom privata saker, speciellt inte fysisk kontakt, så länge dom inte har sett något brott. Detta är maktmissbruk, om jag har en hund, och den inte lyder.. ska jag slå den? När väl samma hund lyder, ska jag fortsätta slå den?

   • Karo: gå till ett bibliotek. Låna en lagbok. Slå upp avsnittet Polislagen. Läs.

    Då kanske du slipper gå omkring och vara helt okunnig resten av livet. Och dessutom: slipper sprida dina dumheter till andra som kanske tror dig. Kort version: poliser FÅR använda våld.

  • Håkan, är du för dum för att förstå att det ganska är en i princip retorisk fråga, att frågan är ställd så att dom kanske borde kunna ha ngt bättre för sig än att trakassera vanligt folk, man blir inte ovanligt folk i och med att man är blatte eller politisk aktivist eller både och, däremot är det sjukt att borgarna etc får samhället att reagera på det på just önskvärda sätt.

   Det handlar ju inte om en enorm analysförmåga, bygger man en så kallad demokrati ( du kan ju slå upp ordet ) på att ha en polisstat och två block med partier som man kan välja mellan ( amerikansk modell ) så är det inte en demokrati. Nu snurrade detta iväg lite, men hursomhelst så är killen inte kriminell, det är just bara en fråga…

   Tror du btw att snuten aldrig griper folk fast dom inte gjort något, då kanske du borde ta och hänga med lite mer folk från förorterna, i förorterna. Vadå en aning övervåld Håkan, antingen så är det övervåld eller så är det inte…

   Vem fan bryr sig om vad du tycker om att det är idiotiskt att dra upp telefonen, det är väl en ganska naturlig sak om man vill ringa och fråga om problemet som uppstår eller kontakta ngn om skiten som pågår när man uppenbart är oskyldig, det är ju pga sån här skit som Pantrarna bland annat bildats av.

   Om du väljer att inte kämpa emot när folk misshandlar dig bara för att dom har polisbricka så är du ett jävla fån, att säga att man kan lika bra bli trakasserad som verkar vara din analys säger ju mer än dig än oss lite mer erfarna av livet.

   Problemet ligger väl ändå hos polisen i sådana fall, det är är liksom inget som finns i lagboken, det finns inte inskrivet i deras befogenheter och nej de har inte rätt att anmäla folk för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman när man försvarar sif om det inte finns fog för arrestering.

   Men ja du är ju uppenbart bara här för att provocera alt. du är bara helt jävla dum i huvudet, men ta din tid till att läsa en bok, skaffa en klassanalys, förstå uppbyggnaden. De är inte bara få rötägg, det är en ofantlig omelett av snutangrepp.

 3. Stå på er och kämpa för orten, så försöker vi sprida ordet genom er till orten här i Malmö, bröder och systrar i övriga gbg, sthlm, uppsala, landskrona etc kommer att lyssna, ni är en grym inspirationskälla.

  Vi accepterar inte snutens uppträdande mot oss, men vi förstår i grund och botten varför dom trakasserar er/oss från orten. Analys: Den autonoma vänstern har länge försökt att skapa band mellan sig och grupper från förorten, men det har inte blivit ngt direkt av det även om man står i samma läger när det gäller vardagens kamper.

  Och jag tror inte att man kan väcka medvetande på platser där det inte kommer av sig självt, där organiseringen börjar lokalt och sedan expanderar. Just därför är polisen på er, dom representerar, rasister som sd som vill förtrycka och skicka tillbaks våra kamrater, vänner, familjer. dom representerar de rika som lever på oss, suger ut oss och behandlar oss som skräp.

  De snackas om att alla behövs, dom behöver oss för att vi bär samhället på våra slitna ryggar mina vänner. Men det är inte för att dom vill ha idyllen och välfärden för alla, endast för sig själva. Så därför är dom rädda, därför vill dom trakassera och slå oss, för det värsta dom normalt sett vet är de som är vänsterpolitiskt aktiva och blattarna från förorten, när man då stöter på en stor kraft som inspirerar många som pantrarna att bli politiskt medvetna blattar, då tappar dom det helt och ska försöka kuva oss med slag och förföljelse.

  Men det börjar inte nu från vår sida, det pågår redan världen över. Det här är inget propagandatal, överallt brinner korporativismens högborg. ACAB=all cops/capitalists are bastards. All makt åt folket. Väl arbetat mina kära kamrater, vänner, bröder och systrar. United we stand divided they fall

 4. Polisens funktion är framförallt att behålla status quo i samhället. Att skydda staten, upprätthålla dess lagar (stiftade av överklassen mot arbetarklassen), och skydda den heliga privategendomen. Alla samhällsförändrande element, radikala, militanta och revolutionära grupper har alltid, blir alltid och kommer alltid bli förföljda, trakasserade och kriminaliserade av polisväsendet. Detta är som sagt ingenting nytt. Det handlar inte om ”bra” poliser och ”dåliga” poliser, eller ens om poliser som människor, det handlar om deras roll som ”polis” i klassamhället: bevara status quo.

  Det pantrarna här är utsatta för är knappast ”över”våld. Förstå mig rätt nu. Detta är polisen, detta är vad dom gör och kommer att fortsätta göra mot er. I Sverige har, för socialister, detta blivit en vana sedan länge. Det är inget man ens rapporterar om längre. Det är en del av vardagen att snuten känner igen en, stannar en, frågar frågor om ens organisation och är allmänt hotfulla i sitt sätt. Detta har en lång historia, bara för att ta Sverige: för 100 år sedan blev man attackerade av bengens sablar för att ens hålla en möte bland arbetare, för 50 år sedan svartlistade man kommunister och för 10 år sedan sköt man mot demonstranter i Göteborg. Idag ter det sig ofta annorlunda men det pantrarna blev utsatta för här har samma funktion, att hålla radikala samhällsförändrade grupper från att växa. Pantrarna är för en upprustning av förorten, för utbildning och medvetande bland dom redan utsatta. Dom vill motverka droger, gängbildningar och kriminalitet. Detta är en progressiv rörelse som bryter och utmanar vårt klassamhälle, därav ett hot för makten. Oavsett gruppens egentliga betydelse eller storlek.

  För att vara riktigt objektiv här så blir ju faktiskt även nazister, dom s.k. ”nationella”, även dom utsatta för polisövervakning och trakasserier när dom är ute och delar flygblad, demonstrerar o.s.v. just för att dom är radikala i sin kritik mot globaliseringen och nyliberalismen. (Historiskt kan man dock se att fascister varit välkomnade med öppna armar av kapitalisterna när samhället blir ställt inför en total kollaps och det röda hotet blivit alltför stort. Exempel: Tyskland, Italien och Spanien drog alla till sig en stor del av borgarklassen när samhället var på väg mot kollaps under 20 och 30-talet.)

  Alla ni som redan förstår hur nyliberalismen fungerar vet redan hur kapitalisterna skulle förlora profit på att ha en krävande och kämpande prekär/arbetar-klass i samhället, som tog strid för bättre villkor, högre löner o.s.v. Deras nyliberala modell är redan känt världen över i alla tider: Håll arbetarklassen splittrad (här gäller t.ex. svenskar mot invandrare, män mot kvinnor etc.och en enorm fokus på individualism och egoism istället för kollektivism och solidaritet) och se till att dom är osäkra och rädda (rädda för att förlora sina jobb och tvingas leva utanför samhällets produktionssfär, rädda för terrorister, rädda för att bli dömda, rädda för att ens gå ut! etc.). Håll dom borta från organisering! Låt dom supa sig fulla på sin fritid (helger) istället för att tänka på vad som är viktigt. (Hint: systembolaget, alkoholskatt och en jävla profit för staten, win win att supa!). En splittrad klass är ett enkelt byte att suga ut. Öka arbetstiden, sänka löner, öka konkurrensen. Vi lever i ett samhälle med ständigt hög procentenhet av arbetslöshet. Om du klagar och står upp för din rätt, är det en nagel i ögat på chefen, då finns alltid andra som tar jobbet, andra desperata nog att slippa leva på bidrag, i misär utanför produktionssfären. Alltså ett ständigt hot om att missta jobbet. Det enda som kan motverka detta är en organiserad klasskamp.
  Glöm aldrig det faktum att det är arbetarrörelsen som givit oss svennar alla dom fördelar vi trots allt har i Sverige idag. Sossarna står knappast ensamma att tacka för detta, utan en stark folk/arbetarrörelse som tvingat politikerna att genomföra åtgärder. Detta är demokrati i aktion!

  Nu blev mitt inlägg alltför långt men poängen är, i min mening, ändå att det är viktigt att se helheten. All solidaritet med pantrarna! Ett tips är att inte snyfta i artiklar över sådana här polisingripanden (det får tyvärr lätt folk att tro att ni vill måla upp er själva som offer, värre än det kanske var i just det här fallet, låt grinhögern och SD stå för sådant trams), ni kommer sorgligt möta dom igen, var så säkra. Antingen för att ni är ”blattar”, eller främst för att ni är politiska aktivister. Dagen ni blir överfallna med batonger och har pistoler riktade mot er, skriv då en ny artikel! Stå upp för er själva! Det pantrarna gör är något som är bra för oss alla. Det handlar om klass!

 5. Shit asså hur fan kan polisen vara såna rasister asså? Att stoppa en bil med importerat kriminellt slödder är ju fan inhumant och osolidariskt. Fuck aina!

 6. Verkligen bra att ni filmade detta och lägger ut här så folk kan se med egna ögon hur det går till. Tyvärr är inte detta första eller sista gången, men när de som fått makten av folket att se till att lagar följs själva trakasserar och tar till övervåld ska dessa individers handlingar fördömas av polismakten och de ska lära sig ett bättre sätt att bemöta människor på. Alla poliser och vakter är ju inte såna här. Det är dumt om det blir vi mot dem. Tyvärr skapar detta en ond spiral av misstro mot varandra. Vi måste i stället identifiera oss som systrar och bröder och behandla ALLA människor med respekt! Fortsätt kampen för ett rättvist samhälle!!

 7. Ping: Vad är problemet med etniska stereotyper som “romskt utseende”? « antropomorf

 8. Ping: ACAB/FTP? « Stigen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s