”Känd av polisen…?”


I onsdags natt blev en ung man iskallt mördad utanför sin port. Bara några timmar efter mordet ringde en tjänsteman från Stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen för att kalla till ett krismöte med Pantrarna för att diskutera eventuella satsningar i Biskopsgården.

Men Pantrarna har talat om dessa problem länge. När den unge mannen som i media har kallats för 23-åringen men vars namn var Diren kallblodigt sköts ner var det inte första gången han blev utsatt för grovt våld. I januari i år blev han skjuten i axeln.

Våldet omger oss, det uppstår i mörkret under de gatlyktor som politikerna släcker för att spara pengar, och i hopplösheten hos en generation som saknar jobb och framtid. Efter att ha blivit skjuten i axeln gick Diren med i Pantrarna, en social rörelse som arbetar för upprustning av förorten. Pantrarna vädjade i Januari 2012 till tjänstemän och politiker i stadsdelsnämnden om satsningar för att förebygga detta sorts våld mellan unga.

Svaret från de folkvalda var: Detta är inte en politisk utan en polisiär fråga.
Detta svar ger man trots att Direns hem, Biskopsgården, är en stadsdel som präglas av hög arbetslöshet och ett valdeltagande på bara 65 %. Det är en plats där enbart 35 % av eleverna lyckas gå ut grundskolan med godkända betyg, där nio av tio bostäder är byggda för över fyrtio år sedan och där det finns noll fritidsgårdar för äldre ungdomar.

Pantrarna har uppstått som ett svar på dessa förhållanden. Pantrarna arbetar för upprustning av förorten och är ett alternativ till negativa förebilder och attityder. Pantrarna är emot våld, emot kriminalitet, emot gäng.

När media skriver om våldet i förorter beskrivs offren oftast som kriminella och kända av polisen. Istället för att undersöka och beskriva den sociala miljön, skapar man en bild av att våldet bara finns i förorterna och bara angår förorterna.

Göteborgs-Postens publicering av fullständigt obekräftade rykten om att brottsoffret Diren är en del av en negativ struktur, har lett till svartmålning av offret som individ. Det är inte underligt att Turkisk media i söndags kväll informerades av dessa rykten och påstod att ”mordet på vår vän och bror var en intern uppgörelse bland Pantrarna”.

Samhället sviker oss som lever i förorten. Media sviker våra döda.

Romario, Nancy, Samatar och Elin – listan över barn och ungdomar som har fallit offer för våld i förorten var redan allt för lång. Med sorg i hjärtat lägger vi namnet Diren till denna lista.

Han var känd av polisen. Han borde varit känd av politikerna!

Annonser

7 thoughts on “”Känd av polisen…?”

  1. Kännde honom inte men det gör ont i hjärtat, jag uppfostrar själv pojkar och jag vill ha en säker framtid för mina barn. Gör något åt våldet ocj beskydda våra barn är min vädjan jag vill inte gå igenom det som Direns mamma får gå igenom……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s