Pantrarna svartmålas i media


Pantrarna för upprustning av förorten kämpar under svåra förhållanden i en av Göteborgs mest utsatta stadsdelar för att skapa en meningsfull fritid, att råda bot på kriminalitet och ungdomsvåld. Pantrarna har tagit det ansvaret som samhället i stort inte velat ta.

Pantrarna har sedan dess korta existens hunnit med mycket. De har organiserat sommarläger, fotbollsturnering, möten, debatter filmvisning och nu senast ett skidläger. Lägret fungerade i stort mycket bra men en liten klick ungdomar misskötte sig, något som politiker och media nu utnyttjar för att svartmåla Pantrarnas viktiga arbete.

Felaktigt försöker SVT lägga ansvaret på föreningsmedlemmar och säger ”ungdomarna, som tillhör föreningen Pantrarna, vandaliserat och gjort inbrott på anläggningen.”.

– Pantrarna arrangerade skidresan, till stor del med pengar som kom från Panterledares egna fickor men också med insamlade pengar från privatpersoner och föreningar som ville ge sitt stöd, samt en del från SDN. Men skidresan var inte stängd för bara föreningens medlemmar utan även öppen för andra ungdomar. Tyvärr så fanns det en liten klick som förstörde för den stora delen av deltagarna, säger Denny Jovanovic.

– Till skillnad från media som försöker lyfta fram det negativa är vi av åsikten att den psykologi som fungerar bäst är att uppmärksamma det positiva, det vill säga att vi vill ge vårt fokus på de ungdomar som skötte sig, inte de som inte skötte sig, säger Denny Jovanovic en av de Panterledare som var med på skidlägret.

Pantrarnas arbete har tvingat fram en debatt om den frustration som många unga upplever i förorten med arbetslöshet, bostadsbrist, nedskärningar och avsaknad av fritidsgårdar. I detta arbete har man tvingat fram en motvillig stadsdelsnämnd att ha en dialoggrupp med Pantrarna om hur man tillsammans kan lösa situationen. Löften från SDN om fritidsgård har skjutits upp och skrutits upp och nu säger stadsdelsnämnden att de vill lägga ”samarbetet” med Pantrarna på is. De utnyttjar denna händelse för att slippa ta ansvar över ungdomarnas situation och bryter dialogen med den positiva kraft som finns i Biskopsgården.

Till Pantrarna meddelade politikerna tidigare att de vill avbryta dialoggruppen, de sa då också att ”om ni går ut i media om att vi avbryter så ska vi avslöja vad som hände på skidlägret”. Efter denna utpressning kontaktar de själva media för att smutskasta Pantrarna.

Murat Solmaz ordförande i Pantrarna var inte med på skidresan då han befann sig i Venezuela. Murat informerades om händelsen direkt han kom hem och fick på flygplatsen göra en intervju med SVT och förklarade att:
– Det har varit stökigt men till största delen gick skidresan jättebra. Ungdomarna har varit glada men det var några stycken som saboterade, säger Murat Solmaz.

När Murat sett SVT inslag säger han.

– Pantrarna är en organisation som vill bygga broar för de som inte har möjlighet att yttra sig och de folkvalda. Vi vill förstärka demokratin. Men politikerna vill nu riva dessa broar och isolera ungdomarna än mer och det skuolle skada demokratin, säger Murat Solmaz.

– Den frustration och stämning som ungdomarna bär med sig försvinner inte bara över en natt. Det handlar om vad de bär med sig i ryggsäcken sedan tidigare. Vi har precis inlett vårt arbete, vi har funnits i ett års tid och försöker på ideell basis med små medel att skapa bättre förutsättningar för ungdomarna. Vi vill lära ungdomarna att använda sin frustration på ett progressivt sätt, inte destruktivt. Givetvis är det jättedåligt det som hände men det visar snarare på det stora behovet av satsningar på ungdomar i förorterna. En person förändras inte för att den åker på ett enda skidläger, det är en process där flera faktorer spelar in. Vi har inte tappat hoppet om ungdomarna. Vi slutar inte kämpa för en motgång, säger Murat Solmaz.

Kristofer Lundberg

Annonser

13 thoughts on “Pantrarna svartmålas i media

 1. Kämpa på Pantrarna! Jag håller på Er. Det är inte rimligt att ett i sammanhanget ganska litet misstag skall få så stora konsekvenser! Det ni gör är ett av många sätt som skall till för att i framtiden förhindra tragiska händelser liknande den i Kortedala. Som skattebetalare lägger jag hellre pengar på det förebyggande arbete ni utför än att tvingas lägga mångfalt på att lösa akuta problem, som alltid blir resultatet om man inte förebygger!

  Vänligen Tommy Gustafsson , Lunden

 2. Kämpa på!
  Jag såg en artikel i GP om att det varit stökigt i Hovfjället, och insåg att det ju faktiskt var samtidigt som vi var där.
  Själv blev jag väldigt förvånad eftersom i inte såg eller hörde något stök eller bråk alls, utan mötte bara en massa trevliga och glada ungdomar.

  Jag möter er gärna igen i backarna fler gånger, och önskar er kraft i kampen mot media som vill svartmåla er alla fast det bara var några enstaka som tydligen misskötte sig.

 3. Hej broder Patrick

  Jag förstår lite din frustation och tycker att det är synd att några få förstör för resten. men analysera lite djupare i detta, dom här som förstörde för dom andra i denna skidresa (eller dom som skadade så svårt den äldre mannen i kortedala, där jag bor)tycker du att vi ska strunta i dom här ungdomarna så som våra KÄRA POLITIKER gör och stötta bort dom ännu mer när dom egentligen bara behöver en massa kärlek,bli hörda, bättre förebilder(kanske du kan vara en av dom som kan vara en bra förebild för dom), respekt, bättre förutsättningar tex genom skola, utbildning, jobb till dom själva eller deras föräldrar etc. Detta tror jag att Pantrarna har förstått och dömer inte dom som förstör för sig själva och andra i sin omgivning utan dom försöker istället att ge dom stöd, hjälp och förhoppningar istället(men självklart ska man ställa krav och att ta ansvar för sitt liv och sina handlingar). Att hjälpa en person i nöd kan ta tid att bryta detta destruktiva mönster. Jag vet för jag har personligen inte alltid varit den bästa förebilden så att säga och jag har gjort saker som jag verkligen ångrar mig djupt, men jag har avancerat och blivit en bättre människa och försöker bli bättre och bättre.Så människor kan ändras bara man inte vänder dom ryggen hela tiden så som våra KÄRA POLITIKER gör. Dom tror att flera poliser, flera lvu-hem, ungdomsanstalter eller fängelser kommer att göra susen, istället för att ta tag i problemen och satsa på välfärden, hälsan och viktigaste av allt den mentala hälsan. Jag har aldrig suttit inne på någon form av hem eller anstalt men har vänner som har det och jag kan säga dig en sak en majoritet av dom är ännu mer arga och frustrerade när dom kom ut från någon form av hem eller anstalt. Jag skulle kunna skriva mycket mer om detta men jag hoppas att du och alla andra som dömer och fördömer dessa ungdomar ska sluta peka finger på dom och peka fingret på våra KÄRA POLITIKER och kräva att dom ska ta sitt ansvar för vårt samhälle för att det är deras jobb och ansvar.

  Mycket kärlek och respekt till er alla.
  Mvh: Alexis

  Mer makt åt folket. Peace

 4. För oss som har arbetat i skolan vet att det finns olika rop på hjälp och uppmärksamhet. Mycket av negativa uppträdanden handlar om behov av uppmärksamhet. I skolan har man börjat arbeta med att uppmärksamma de som sköter sig, om någon agerar fel och får skäll riktas uppmärksamheten mot den vilket är det den vill och fortsätter. Om man istället gör tvärt om och riktar uppmärksamheten till de som sköter sig så blir det normen för uppmärksamhet och man skapar ett possitivt mönster för den som söker uppmärksamhet. Pantrarna arbetar på bra och kommer fortsätta med det.

 5. Denna bloggen är endast menat för diskussioner där vi som förening kan svara på frågor och diskutera. Detta är en seriös blogg och vi tolererar inte någon form av smutskastning. Ni som vill ta en diskussion är välkomna att ta en debatt med oss, angående det som har hänt på skidresan tackar vi för all positiv feedback från alla och pantrarna kan meddela att vi arbetar effektivt för att kunna förbättra våran förening. Idag har vi premiär för våran dokumentärfilm ” behandla inte oss som djur ” på vårvindens fritidsgård i biskopsgården. Dokumentären kommer släppas ut på svt snart så håll utkik ! ALL MALT ÅT FOLKET

 6. På min ort finns inga fritidsgårdar då kommunen lade ner den verksamheten för några år sedan. Detta är ju är synd men ungdomarna vet ändå hur man beter sig. Skadegörelse är ganska sällsynt. Många ungdomar kommer från familjer som inte har råd att åka till fjällen, men om de skulle få chansen är jag rätt säker på att de inte skulle bete sig som svin och bli hur tacksamma som helst att de fått chansen. Dessa som har betett sig som de här ”juvelerna” skulle aldrig någonsin få åka med på en bjudresa igen. Är det verkligen ”att svartmåla” att rapportera vad som har hänt? Uteslut och ta avstånd från de som har misskött sig så kanske de lär sig att det inte är lönt att hålla på och svina sig. Ni kommer då att se att ni som organisation kommer att möta större respekt och förståelse.

 7. Hej

  Jag undrar hur ni nu går vidare med detta? Vad kommer att ske med ungdomarna som inte uppförde sig önskvärt under resans gång? Tyvärr får jag känslan av att deras beteende ursäktas hela tiden och i allas ögon borde det rimligtvis markeras att det definitivt inte var ok, annars kan det bli svårt att få fortsatt förtroende för framtida aktiviteter.

  Sen känner jag att argumentet ”fler fritidsgårdar” är så uttjatat som syndabock att det förvånar mig att det fortfarande används.

  //Hans

 8. Tråkigt när en liten klump förstör för alla. Bor i en liten by i Norrland och vi har heller ingen fritidsgård. Vi hade en men den brände ett gäng raggare ner och nu får alla vi som håller på med bilar ta skit för det. ALL MAKT ÅT TENGIL!

  • Det är svartmålning pga hur SVT beskriver händelserna. Man kan ringa och ta del av polis rapporterna, där står det ingenting om att medlemmar ur pantrarna har deltagit i förstörelse. Dessutom skrivs det i media mer än 3veckor efter händelsen, alltså är det inte något aktuellt. Detta är en medveten kampanj som den etablerade median sätter igång mot pantrarna tillsammans med inflytelserika personer eftersom som man anser att pantrarna har blivit en maktfaktor och har mycket inflytande i förorterna. Vi i pantrarna arbetar med att förändra attityder i förorten och att det finns problem är det ingen som förnekar, vi försöker förändra på detta. Men inte genom att slå grogrund för rasistiska ideer som SVT gjort. Det är bara att google pantrarna om skidresan och det dyker upp i minst 6-7st främlingsfientliga hemsidor där man använder sig av SVT’s nyhetsinlägg som underlag till att rättfärdiga politiska intressen…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s