47 År sedan Malcolm X blev mördad-By Any Means Necessary


Den 21 februari 1965, på Manhattans Audubon Ballroom hade Malcolm X precis börjat ett tal när ett bråk startade i publiken (som bestod av runt 400 personer). En man skrek ”Ta bort handen från min ficka! Rör inte mina fickor!” (”Get your hand outta my pocket! Don’t be messin’ with my pockets!”). När Malcolm X:s livvakter tog sig bort mot bråket för att lugna ner situationen och Malcolm X uppmanade till lugn, sprang en man fram till Malcolm och sköt honom i bröstet med ett avsågat hagelgevär. Två andra män sprang då fram och sköt med handeldvapen mot Malcolm, som blev träffad 16 gånger.
Bakom mordet låg FBI tillsammans med Nation of Islam.


Han var en tjuv och bedragare, en knarklangare och en inbrottstjuv som fick 10 års fängelsestraff vid tjugo års ålder.  Men dock ett decennium senare blev han en from ledare för människor, rösten för svarta Amerika. Han fann värdighet, självrespekt och stolthet i under sin pilgrimsfärd. Det som börjat få honom att tveka om det meningsfulla i begreppet svart nationalism var de två resor han företog till Mellanöstern och Afrika, varav den ena var en pilgrimsresa till Mecka. Malcolm X inspirerades av afrikanska ledare som slogs för självständighet och socialrättvisa under 60talet samt Marcus Garvey som var jamaicansk revolutionär. Han transformerade sin mentalitet totalt efter sitt besök i Afrika och tog avstånd från iden om separation och att den vita inte längre var hans fiende utan fienden blev maktens representanter vare sig de var vita eller svarta.

Varhelst orättvisa och förtryck ägde rum så fyllde hans leende och okompromisbara budskap ”By any means necesarry” atmosfären. Ja, dem dödade kroppen men inte själen. När han levde var Malcolm X tillsammans Martin Luther King JR den mest fruktade personen i Amerika och den mest älskade. Situationen har inte förändrats. För dem berörda och förtryckta afro-amerikanerna och allt annat förtryckt folk fortsätter Malcolm X att vara en hjälte, inspirationen som gör det möjligt för dem att upprätthålla deras klokhet och värdighet i ett eländigt samhälle som inte kan sluta förakta dem.

                                                                        På bild;Martin Luther King Jr och Malcolm X i Washington år 1964

Detta var en av Malcolm X sista uttalanden som han lämnande över till kommande generationer och sina arvtagare.

”Nästan alla de länder som fått sin självständighet har utarbetat något slags socialistiskt system, och det är ingen tillfällighet. Och det är också därför jag säger att ni och jag här i Amerika som söker jobb, söker bättre bostäder, bättre utbildning – innan ni börjar försöka bli införlivade, integrerade eller desintegrerade i detta kapitalistiska system, borde ni ta reda på hur dessa folk som fått sin frihet går till väga för att skaffa sig bättre bostäder och bättre utbildning och bättre föda och bättre kläder.
Inget av dessa folk väljer det kapitalistiska systemet. De inser nämligen att de inte kan göra det. Man kan inte driva ett kapitalistiskt system om man inte har rovdjursinstinkter. Man måste ha någon annans blod att suga ut för att vara kapitalist.”

         På bild; Fidel Castro och Malmcolm X år 1960 i Harlem

Svarta panter-partiet var den mest betydelsefulla, eller åtminstone mest uppmärksammade, av de organisationer som åberopade sig på Malcolm X. Det grundades 1966 i Oakland i Kalifornien av Huey P Newton och Bobby Seale som bland annat kommer till Göteborg den 30april 2012. Namnet hade de hämtat från en av SNCC:s röstregistreringskampanjer i Södern. Till dem anslöt sig snart Eldridge Cleaver, en före detta svart muslim och anhängare av Malcolm X, som blev pantrarnas informationsminister. Enligt Cleaver var Huey P Newton Malcolm X:s rättmätiga arvtagare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s