Rapport från ”Bli panter dagen”Redan kl 13.00 började Pantrarna Ahmed, Dervish och Murat lagade mat och sallad på dimväders i Biskop. Det blev kyckling och ris från arabaffär i Friskis. Inget rättvisemärkt utan säkert genmodifierad mat. Men va ska man göra om man är fattig. Wallah på Koran vi har inga pengar i föreningen. Allt kommer från egna fickor. Pantrars csn lån som borde gå till våra egna nudlar eller medlemmars lönepengar från Volvo som borde gå till sig själva. Men nej, det är solidaritet.

Pantern Sandra var på plats kl 15.00 på folkets hus för att göra i ordning för gästerna. Pantern Aram och Rodrigo anslöt med hyresgästföreningens disco utrusning (mickar och kablar, softa du, ingen riktig disco bror, andas) vid kl 16.30. Man kunde tro att det var Rodrigo som hade gjort bryt på en nattklubb, men nej, Rodde sysslar inte med krimm. Rodde (Rodrigo) lämnade nattklubbsutrustningen på Folkets hus i vårväders och tog sedan spårvagn 6 mot länsman till vårvindens fritidsgård för en utvärdering med anställda som får lön av kommunen om kvällen då många pantrar arbetade ideellt den 26 november på vårvindens fritidsgård.

Vi tycker det är helt oacceptabelt att jobba utan pengar, vi är inga gratisarbetare, men vi ställde upp för ungdomarnas skull och detta är ytterst en temporär och en kort månadslösning. Ingen långsiktig lösning. En engångsföreteelse. Inget annat. Vi tror på att kommunen tar sitt ansvar och anställer kompetent personal som kan vara förebilder för ungdomarna och som kan stötta och vägleda ungdomarna in i på arbetsmarknaden eller in i utbildningsvärlden eller både och.

Efteråt skulle egentligen Rodde hem och plugga industriell ekonomi men kom tillbaka och joinade hela kvällen. Detta är också en grej. Vad är det politiker inte fattar. Vi är studenter. Vi är människor som har arbeten och egna liv som vi måste fokusera på. Hoppas inte Panter Rodde fick ig på tentan.

Sedan kom Panter Shafie in i bilden genom en värdetransport, från dimväders till Folkets hus. Värdetransporten var full med mat i kastrull. Med kyckling och ris i skottsäkra kastruller kunde värdetransporten värdetransporteras utan problem. Ingen polis som backa upp. Bara pantrar. Värdetransporten var även lastad med tre pantrar, panter Ahmed Ibrahim, panter Murat och Panter Dervish som kom till folkets hus med största stolta kock smilet.

Det började bli fullt i lokalen och vi började 20 min försent. Panter Shafie började moderatera som moderator, han välkomnade alla och berätta om upplägget.

  • Aktivism och identitet.
  • Black Panthers History
  • Svensk Dokumentär om ”one love”
  • Lagar och rättigheter som aktivist och Panter från tunga som kan Juridik

Shafie gav ordet till Panter Aram som skulle tala om Aktivism och identitet. Aram började aggressivt utmana publiken. Vem är du? Vad gör du här?

Inget svar…

Efter att tag när ingen kunde svara på varför man var där eller vem man var. Så besvarade Aram varför genom att be Panter Hamza Barka från Biskop fråga Aram samma fråga.

  • Vem är du?
  • Mitt namn är Aram, Jag är här för att jag är trött på att politiker kastar ut ungdomar på gatan och förvägrar dem rätten att utvecklas som människor…
  • Exakt! Säger Panter Hamza Barka, det är också därför jag är här.

Panter Aram talade om att om man inte vet vem man är, då vet man inte heller var man ska, eller vad man vill. Aram pratade om att man ska veta vad det innebär att bli en panter eftersom detta var en ”BLI PANTER DAG”. Om att vi står för att vara aktiva och om att pantrarna i aktioner inte är lågmälda, tvärtom om. Vi höjer våra röster och riktar frustration mot ansvariga politiker. Man borde göra som Panter Eddy Jobe gjorde på senaste aktionen. Man måste ropa UT! UT! UT! UT! UT! Till politiker för att visa dem hur det känns att hänga ute i kylan på gatan när dem har Stadsdelsnämndsmöte. Panter Eddy höll med och klappade.

Man kan inte till politiker be snällt om stimulerande verksamhet för ungdomar mellan 16-20 år när man precis skärt ner på verksamheten och satsar på kamera övervakning istället för anställda kompetenta människor som kan utveckla människorna som bor där. Då är det viktigt att ha en attityd som visar att detta inte är ok, och att faktiskt visa på att behovet av en stimulerande verksamhet finns och att det gynnar samhället i stort, på lång och kort sikt.

Panter Kristoffer pratade om Black Panthers historia. Visste ni t.ex. att av 5000 heltids medlemmar i Black Panthers i 60 och 70 talets USA var 70 procent kvinnor? Vidare utvecklades den historiska betydelsen för kampen för svarta genom Martin Luther King och Malcolm X uppoffringar. R.I.P brothers.


Efter Black Panther History var det dags för att äta den hemlagade kycklingen med ris och spezial sååås…

RasJhoe visade sin film om reggae och Hammarkullekarnevalen, om hans tro till Jah och om hur viktigt det är att vara god mot sina medmänniskor. ”One love” var något som frekvent förekom i filmen. Efteråt läste RasJhoe upp en text på karibisk engelska om hur han ser på samhället. Han avslutade med en egen kort dikt, också den på caribean sea english.

Vänsterjuristerna från Göteborgs Universitet pratade om vilka rättigheter man har och hur väl förankrade våra rättigheter är i grundlagen. Att man har rätt att demonstrera om man har tillstånd för det. Att man har rätt att dela ut flygblad oavsett om en väktare säger att man inte får det. Om att man har rätt att spela in polisen på kamera om polisen själva är medvetna om att dem filmas. Man får inte filma i smyg.

Just om våra rättigheter är något vi i pantrarna får återkomma till på en annan utbildningsdag. Vi ber utbildningsansvariga pantrar ordna detta.

Medlemsanvariga, panter Eddy Jobe och panter Yassin Khalif lyckades värva 11 nya medlemmar. 5 killar och 6 tjejer. Riktigt bra jobbat av medlemsansvariga. Ordförande Panter Murat hoppas att man så snart som möjligt kan få de nya medlemmarna aktiva och gärna att dem tar på sig ansvarsområden.

Nu till annan inside information till alla bloggar som vill skvallra om oss. Ett stort problem inom Pantrarna. Är att alla gör detta med egna pengar, tid, svett, konflikter och tårar. Vi vill inte att Pantergården skall vara någon ideell verksamhet, att vi ska bli samhällets gratisarbetare. Vi vill lägga vår tid på saker som kan utveckla oss. Men eftersom samhället aktivt är med och utanförskapar så måste nån träda fram och säga ifrån. Vi är den rösten. Vi är det fotsteget som säger ifrån och kommer fram med positiva lösningar. Vi tror på alla som vill något gott. Vi vet att ungdomar vill gott. Vi tror på ungdomarna oavsett var och hur dem bor. Vi talar för ungdomar som inte får sin röst uppmärksammad.

Avslutningsvis vill vi tacka Folkets hus trots att det läggs ner, vi vill tacka hyresgästföreningen och eran mick och tusen andra ljud kablar som gjorde att bror Bigry Mac från Hammarkullen i Angered kunde flowa och kicka micken. Stort tack till rapparen Bigry Mac och rapparen Sick Art som backa upp. Tunga e ni.

Stort tack till alla pantrar. Bra jobbat alla pantrar, vi är på god väg.

Ha det syster, Ha det bror

Peace n Panther löve

Ps: Ge ett ekonomiskt bidrag till vår kamp på Plusgiro: 593 435 – 1

Skrivet av: Aram

Annonser

One thought on “Rapport från ”Bli panter dagen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s