Pantrarna stormar SDN 25 OktoberI tisdags marscherade Pantrarna igen genom Biskopsgården in på SDN-mötet och ockuperade lokalen tillsammans med över 200personer.
Heta disskussioner och undanflykter från politiker som vanligt. Samtidigt som föreningen Pantrarna för upprustning av förorten kämpar för en  fritidsgård i Biskopsgården planeras Folkets Hus i samma område att läggas ner och kameraövervakningssystem slåss upp.

– Vissa kallar oss radikala och till och med kriminella. Gör de det för att vi  ordnar ett läger för ungdomar och en fotbollsturnering?
-Främst av allt gör de det för att vi  uppmanar förortens invånare att organisera sig och demonstrera för värdigare  levnadsförhållanden!

Det frågade sig Murat Solmaz, ordförande för Pantrarna för upprustning av  förorten, i ett tal på Vårvärderstorget på tisdagen, där han pekade på vikten av  att kämpa mot förtryck baserat på kön, sexualitet eller etnicitet.

Med svajande fanor med pantersymboler och rop om all makt åt folket, likt  svarta pantrarna i USA krävde, demonstrerade över 200 personer för upprustning av förorten.

                                                     Foto: Göteborgs Fria Tidning

Främsta kraven var en lokal att ha en fritidsgård , att de planerade övervakningskamerorna stoppas och att Folkets Hus inte ska  läggas ner. Det var den 14 juni i år som stadsdelsnämnden beslutade att Folkets  Hus inte skulle få fortsatt stöd, vilket oppositionen tillsammans med  Miljöpartiet röstade igenom.

-Bassam Zeidan inledde sitt tal med att politikerna inte kommer att ge någonting till oss bosatta i Biskopsgården gratis så länge vi inte visar det på något sätt. Han talade också om att det är dags för förortens unga att tänka mer solidariskt och på kommande generationers framtid istället för att tänka egoistiskt och kortsiktigt.

– Motivet var att Folkets Hus inte ägnar sig åt egen verksamhet, utan att  hyra ut lokalen. Och det är helt rätt, om man ser till 2010 bedrevs verksamhet i  huset av 46 olika föreningar. Så nej, Folkets Hus driver inte egen verksamhet,  det är folket här som driver verksamheten tillsammans, sa Sandra Olsson, från  Pantrarna, i ett tal.

Pantern Denny Jovanovic beskrev situationen i Biskopsgården och dess utveckling till att bli som en öppen anstalt eller som en polisstat.
-Man har satt upp massa kameror på friskväders området och nu har man tagit beslut om att även sätta upp kameror på vårväderstorget där hundratals människor varje dag passerar för att ta sig till arbete, skola eller att handla. Skall man behöva vara misstänkt ständigt som kriminiell eller brottsbenägen? Varför sätter ni inte upp kameror där de rika bor de är ju trotts allt de som är de riktiga bovarna. Varför sätter ni inte upp kameror inne på politikernas lokaler så alla kan granska politikers beslut och själva bilda en uppfattning om hur vårt samhälle ska formas.

Demonstrationen samlades kl 17.00 därefter kl 17.30 marscherade Pantrarna tvärs över torget och in på SDN-mötet.

”Vad ska vi öppna – Fritidsgården, var någonstans – Biskopsgården” och ”All makt åt folket” ekade i lokalen.

Majsa Allelin läste upp ett uttalande om situationen i Biskopsgården och Pantrarnas krav.

Därefter blev politikerna ombedda att lämna lokalen.

– Ungdomarna och föreningar lämnas ute i kylan, nu ska ni kan få känna hur det känns. Resten av mötet kan hållas där ute! Vi har ställt upp bord och stolar där ute åt er, varje parti har en namnskylt, vi tar över lokalen, deklarerade Rodrigo Morales.

Politikerna reste sig upp, lämnade lokalen och satte sig på stolarna vid borden Pantrarna har ställt upp utanför vid parkeringen.

                                                              Foton: Göteborgs Fria Tidning

-Ungdomarna och bosatta i Biskopsgården var frustrerade och krävde att sitatuionen i förorterna ska ändras på NU!

Efter ett tag gick de in för att fortsätta mötet i andra lokaler, men de bosatta följde med till det nya rummet.

Politikerna fortsatte sitt möte men det avbröts efter att polisen sagt att lokalen endast rymmer 40 personer av brandsäkerhets skäl. Då svarade en tjej bland demonstranterna med att detta mötet är upplagt till att endast politiker och tjänstemän kan delta för att de själva utgjorde 40personer vilket innebär att det inte finns plats för FOLKET.
Pantrarna lämnade in ett förslag på att ändra dagordningen och lägga till en punkt om Pantrarna och fritidsgård eller så flyttar vi mötet till en större lokal. Politikerna skruvade på sig och sa att så fungerar det inte. Då utlyste man en omröstning:

– Vill vi ändra dagordningen ropade en av demonstranterna?
Återigen ett rungande ”ja!”

SDN-ordföranden ändrade sig då och gick med på att ändra dagordningen och punkten blir Pantrarna.

Där berättade de att de lämnat in förslag på en lokal på 500 kvadratmeter för Pantergården och nu väntar på svar.

Murat Solmaz tog ordet:

– Vi tackar för informationen, kom ihåg att våra protester blir större och större för varje gång. Kommer inte resultat kommer nya protester, all makt åt folket! Och hela salen svarar i kör ”All makt åt folket!”

Fler artiklar och nyheter om demonstrationen

Tidningen Göteborgsfria
http://www.goteborgsfria.nu/artikel/90354

Svt nyheterna
http://svt.se/2.34007/1.2579408/pantrar_demonstrerar_for_fororten?lid=puff_2579408&lpos=rubrik

Tidningen Offensiv
http://rsgoteborg.wordpress.com/2011/10/25/pantrarna-ockuperar-sdn/

Tidningen Hisingen
http://www.direktpress.se/goteborg/Hisingen/Nyheter/Pantrarna-demonstrerar-pa-Varvaderstorget/

Tidningen Internationalen
http://www.internationalen.se/2011/10/goteborgs-pantrar-visar-klorna/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s