45 år sedan Black Panthers grundades


Idag för 45år sedan blev blev Black Panthers grundade. En organisation som blev kända runt omkring i världen för att vara tuffa svarta förorts killar och tjejer som stod upp för folket mot makten och dess reprepsentanter. Idag så hålls deras legacy vid liv här i Sverige genom Pantrarna- För upprustning av förorten som inspirerats mycket av det Black Panthers gjorde i den tiden. Vi heter visserligen inte Black för att i vår organisation fångar vi alla färger som finns ute i förorten- men kampen är den samma- VI SLÅSS FÖR SOCIAL RÄTTVISA 360 GRADER RUNT JORDKLOTET!


Svarta pantrarna var en av flera organisationer som kämpade för de svartas rättigheter i USA. Det som skilde dem från de andra organisationerna var deras revolutionstänkande. Direkt vid bildandet av Svarta pantrarna skrevs ett 10-punktsprogram som fungerade som ett manifest för vad de ville ha och uppnå. Bland annat ville man ha frihet, bostäder anpassade för mänskligt leverne, utbildning till afroamerikaner för afroamerikaner om afroamerikaner och om afroamerikaners roll i historien. Man ville ha ett omedelbart slut på polisbrutaliteten mot, och mördandet av afroamerikaner. Man ville även att alla afroamerikaner som satt fängslade skulle bli frisläppta och att alla skulle få en rättvis rättegång. Man ville ha rättigheten att bestämma över sina egna öden som människor. De bestämde sig i samband med bestämmandet att grunden till organisationen skulle vara 10-punktsprogrammet, även för att uniformen för medlemmarna skulle bestå av blå tröjor, svarta byxor, svarta läderjackor, svarta baskrar samt synligt burna laddade hagelgevär. Deras motto var ”Power to the People” (ALL MAKT ÅT FOLKET).

PS: Mannen i bild till vänster Bobby Seale som var grundare och ordförande i Black Panthers kommer till Göteborg Biskopsgården på besök nästa år vid slutet av april för att tala till dagens ungdom!

 

Black power mixtape- Dokumentär om Svarta Pantrarna
http://svtplay.se/t/129797/dox

Annonser

9 thoughts on “45 år sedan Black Panthers grundades

 1. GRymt! Fast en sak bara. Ghettona i USA ligger inte i förorterna. De ligger inne i innerstan. Förorterna är villamedelklassen. Det är precis som det var i Stockholm och Göteborg förut oxå. Majorna, Haga o s v var arbetarområden. Kolla upp ordet gentrifiering! Men i Malmö är fortfarande ”södra innerstan” arbetarklass.

  • Det beror på hur man definerar ordet förort. Idag så ligger ordet ghetto och förort väldigt nära varandra. Med detta syftar man till socialt utsatta områden under förtryck av rådande ordning. När vi skriver förorts killar och tjejer så menar vi inte att dom bor på en plats utanför staden eller inte i staden utan vi talar om platser där det sker ett systematiskt förtryck!

 2. Ah, så ni vill göra revolution och införa egna zoner med egna lagar och regler. Börja med att få Era egna att respektera andras egendom och liv…..

  • Vad som krävs är att ge dem rätta förutsättningar och det är vad vi i Pantrarna gör. Och om du vore mer uppmärksam skulle du förstå att det är ett tecken på hjälp. Istället för att lägga ansvaret på förortens ungdomar så bör du lägga ansvaret på de egentliga bovarna: politikerna. Dem bär ansvaret för nedskärningarna och den frustration som ungdomarna har.

 3. Så man har inget eget ansvar för sina handlingar utan man skall daltas med och skylla på andra. Det finns en mycket god anledning att politiker och vanliga människor tröttnat på all skit som du och dina gelikar stälelr till med. Börja med att få ordning på dina egna, få dem att respektera det land och den befolkning som tagit emot dem och gett dem en fristad. Då kan du börja komma med önskemål. Innan dess handlar det om att ta tillvara på det som man faktiskt får, och inte förverka det förtroendet genom att bränna bilar, förstöra lekplatser. Klottra ner hela sina områden osv….

  • Det här med eget ansvar är något som borgare och människor med rasistiska tendenser gillar att argumentera med. Klimathotet skall enligt dessa människor som har detta sätt att tänka som grund motarbetas genom att plantens medborgare ska köpa gruna mjölk paket, eller gröna påsar istället för att rikta krav på klimat omställning mot politiker och rika som står för den största mängd av förorenad luft som de släpper ur deras smutsiga munnar. Denna debatt har hållit igång enda sedan greklands filosofi tid och det handlar om fri vilja eller determinism. Det är alltså det ena eller det andra. Det går inte att säga att samhället bär ett ansvar plus att individer gör det. Det är som att säga att man kan vara halvt gravid, antingen är du det eller inte. Det vetenskapliga sättet arbeta borde vara det enda relevanta sättet att producera lösningar och det är om man ansvänder sig av den deterministiska teorin. Det vill säga att det är omständigheterna i samhället man bör ändra på om man vill ändra på människorna som lever i samhället- detta kommer aldrig att gå genom att säga att människor ska ”TA ANSVAR” och hokus pokus ska detta land bli till ett paradis. Jag vet inte varför du tar upp om att folk ska respektera det land och befolkning som tagit emo dem? Precis som jag skrev inledningsvis är det folk med borgerliga eller rastiska tendenser som besitter dessa ideer och det verkar som att du också gör det för från ingenstans skriver du detta utan något sammanhang i de problem som existerar i vårt samhälle. Problemen i förorterna är inte ett invandringsproblem utan det är ett KLASS problem!

  • Lägg ner rasistsnacket Peter!

   Och vad Pantrarna gör är föredömligt på alla sätt och vis. Pantrarna organiserar förortens unga och bidrar med kunskap och andra medel så att vi kan förbättra vårt samhälle. Jag förstår inte hur du kan se Pantrarna som en destruktiv kraft som lär ungdomar att vara ansvarslösa. Det är precis tvärt om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s