Pantrarna närmare fritidsgård


Pantrarna – för upprustning av förorten, har efter en lång och utdragen kamp för Biskopsgårdens unga vunnit en viktig delseger idag, efter ytterligare en demonstration, med krav på fritidsgård, som sedan åkte från Biskopsgården och ut till Torslanda där SDN politikerna höll sitt möte. Där fick Pantrarna, som var så många att de inte rymdes i lokalen beskedet att SDN ger dem 300 000 kronor för lokalkostnader för fritidsgård för sex månader framåt och sedan 500 000 för 2012. Efter pressen från ungdomarna var det en enad nämnd som lade och beslutade om pengarna till Pantrarnas ungdomsverksamhet.

20110614-230842.jpg

Vid demonstrationen på Friskvädestorget innan hade Bassam Zeidan konstaterat att blivit en panter för att han vill arbeta mot kriminalitet och för social rättvisa.
På demonstrationen ekade talkörerna ”Vad ska vi öppna – fritidsgården, var någonstans – i Biskopsgården” sedan fylldes buss 21 och när de anländer till Torslanda ljuder ”Upp med handen ned med foten – Pantrarna är här från förorten”.

20110614-231012.jpg
Majsa Allelin sparade inte på orden när hon mötte politikerna:
– Vi kan alltså bekräfta att västra Hisingen är en av Göteborgs mest segregerade förorter. Är det rimligt att det inom stadsdelen ska finnas så snedfördelade resurser. Att de resurssvaga hushållen ska stå ut med nedskärningar medan de resursstarka som redan har sociala nätverk, aktivare föreningsliv och aktiviteter ska ha det på de svagares bekostnad.

20110614-231202.jpg
Föreningen Pantrarna bildades som ett resultat av nedskärningspolitiken och behovet av ett organiserat motstånd i förorterna. Klimatet i Göteborgs förorter har hårdnat som ett direkt resultat av högerpolitiken. Efter att föreningen bildades i början av året har de redan hunnit med mycket och blivit en faktor i Biskopsgården.

20110614-231555.jpg
Ett öppet möte i mars där Pantrarna lade fram sina krav samlade 65 personer, sedan dess har arbetet rullat på med möten, protester och läger. Den 29 mars marscherade 130 pantrar in på SDN-mötet i Biskopsgården och lade fram sitt krav på fritidsgård, stopp på nedskärningarna och upprustning av förorten. Medlemmarna har strömmat in och när Pantrarna den första juni skulle ha sitt första läger med ungdomar så ansökte omkring 100 personer om att få följa med, men tyvärr fanns bara plats för 35.

Murat Solmaz ordförande i Pantrarna är glad över att politikerna skjuter till pengar och säger att detta bara är början.

– Om man tror att en ungdomsgård löser alla problem är man fel ute. Det är större bakomliggande orsaker till de problem som finns i förorterna. Det har sin rot i fattigdom, arbetslöshet och bristande känsla på framtidstro hos unga. Men om vi med dessa pengar kan öppna en mötesplats och fritidsgård kan vi lägga grunden för ett arbete för att arbeta med sociala frågor och ge ungdomarna nyckeln att ta kontrollen över sina liv. I långa loppet är vårt mål att kommunen även ger betalt till fritidsledare på gården, säger Murat Solmaz.

Pantrarnas initiativ sprids nu över Göteborg. Ungdomar från andra stadsdelar har inspirerats och redan finns medlemmar förutom i Biskopsgården även i Lövgärdet, Hammarkullen, Hjällbo och Bergsjön.

Media:

http://www.metro.se/goteborg/ungdomsgard-till-biskopsgarden/EVHkfo!iNTuMkPBdo5FE/

http://www.goteborgsfria.nu/artikel/88680

http://www.youtube.com/watch?v=vut20lwDUVY

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s