Kamp för ny fritidsgård


Murat Solmaz är ordförande i Pantrarna och studerade förra året på Biskopsgårdens Folkhögskola. Han är välbekant med området och har länge sett nedrustningen som ett växande problem. Nu har han tagit initiativ till en kampanj för att öppna ungdomsgård för att kunna arbeta förebyggande med ungdomar mot droger, kriminalitet och gängbildning. Han är övertygad om vad som krävs. Rusta upp förorten.

– Om vi skulle säga att ungdomar vandaliserar, begår brott och skapar problem för att de inte har en lokal att vara i skulle det vara att förenkla problematiken som finns. Situationen i förorterna är skapade av flera faktorer. Dels nedskärningar på skola och fritid men också av arbetslöshet och fattigdom. Att unga känner att de inte kan påverka sin vardag är ett stort problem, säger Murat Solmaz.

– Den situation som många unga upplever är att de känner sig svikna, av vuxenvärlden, av samhället, av alla. Deras sätt att slå tillbaka kommer då i destruktiva uttryck. Vi vill skapa förutsättningar för unga att se att de har möjligheter. Att de kan påverka sin vardag.

– En ungdomsgård är bara ett sätt att skapa den förutsättningen. Med en mötesplats för de unga där de kan känna trygghet är avgörande för att kunna jobba vidare med andra frågor. Vi kommer att kämpa för att få en lokal för de unga. Där vill vi skapa en mötesplats med pingis, biljard, men också en plats där de unga kan träffa bra förebilder, få läxhjälp och kunna diskutera.

– Vi vill ge ungdomarna chansen att ta kontrollen över sina egna liv. Ge dem kunskapen om att de kan påverka, såväl sin egen situation och andra situation. Vi vill att de ska se att de kan påverka hela området beroende på hur de agerar. Skulle ungdomar i området få vara med och påverka och utforma Biskopsgården skulle vi antagligen se mindre vandalisering.

– Detta projekt är bara i sin början och vi vill nå fler för att skapa detta projekt, en förening är startad för att nå medlemmar som vill arbeta för detta. Första steget är mötesplatsen sedan sätter bara fantasin gränserna för vad som är möjligt, avslutar Murat Solmaz.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s