Stormöte med Pantrarna


Pantrarnas stormöte i Biskopsgården lockade 65 personer under torsdagens öppna möte. Ungdomar, föräldrar, politiker och till och med polisen deltog. Ingen gick från mötet utan att förstå Pantrarnas krav. Öppna fritidsgården och gör det nu!

Murat Solmas, ordförande i Pantrarna var första talare och berättade om bakgrunden av föreningens bildande och dess visioner.

Pantrarna -För en upprustning av förorten, vill inte att vi i förorten ska vara splittrade. Problemen som finns här ute beror inte på etnicitet, religion eller något annat, utan av den ständiga nedmonteringen av förorten som på skolan eller våra fritidsgårdar.

Rodrigo Morales förklarde problemen att ungdomars fritid och syssälsättning överlåts på idrottsföreningar eller kriminella gäng.
-Politikernas agerande i och med stängningen av fritidsgården The Spot är ett öppet brev till gängen, kom och rekrytera våra unga, dem finns i trapphusen och på torgen.

-Jag har bott i den här förorten i 14år och det som sker nu tillåter inte jag. Jag brinner för den här förorten och jag tänker stå upp för de här ungdomarna, sa Ahmed Ibrahim som avbröts av kraftiga applåder.

Undertecknad berättade att det på 80-talet fanns sju gårdar eller fler i området och nu finns knappt någon kvar. Under 90-talskrisen försvann 200 fritidsgårdar runt om i landet, många som aldrig öppnade igen. Paraleller drogs också till en redan nedskärningsdrabbad skola och när krisen slog till igen så är det där resurserna behövs som mest som försvinner först.

Politikerna från Stadsdelsnämnden som fanns på plats försökte förklara att under svåra tider sparas det på alla fronter.

-Varför har vi inte under flera år av högkonjunktur sett någon återinvestering i förorterna, frågade en kille från publiken.

En tjej gick upp och tog micken och frågade hur politikerna tänker när kostnaderna blir högre än besparingarna. Att tänka mer långsiktigt borde vara den bästa besparingen.

-Vi ser fler poliser här ute som ska ”övervaka” oss samtidigt som fritidsgårdar stänger, förklarade en kille från publiken.

-Nu finns till och med en väktare stationerad på biblioteket, inser ni inte problemet, sa en annan.
Gamla fritidsgården står sedan hösten 2009 tom, men kommunen står och betalar hyra varje månad. Stängningen har lett till överbelastning på andra gårdar som ”Mitt i Byn” och Vårvindens fritidsgård, som fått stänga den öppna verksamheten på grund av oroligheter.

Tre mammor gick upp och svarade på politikerna som tidigare sagt att det visst fanns verksamhet för de unga.
-Mitt i byn-lokalerna är till för ungefär 30 personer, men det är över 70 personer som vistas där. Då blir det oroligt. Tack till Pantrarna för initiativet, ni har vårt stöd och det känns som Biskopsgården har fötts på nytt, sa dem då mötet började ta sitt slut.

-Kampen för en fritidsgård kommer fortsätta, organiseringen här ute kommer fortsätta, vi ses 29 mars klockan 17.00 på Vårväderstorget då vi demonstrerar för ett öppnande av fritidsgården och en upprustning av hela vår förort, var Pantrarnas sista budskap innan mötet avslutades.

Media>

http://www.arbetarenzenit.se/kamp-for-fritidsgarden/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s