Bygg fler bostäder. NU!


I början på april deltog medlemmar från Pantrarna på en debatt mellan ungdomar och Boplats i Göteborg. Boplats hade tagit initiativet med tanke på den akuta bostadsbristen som finns bland unga. Men frågan är vad man egentligen ville och vilka man ville nå, då mötet hölls mitt i stan och relativt tidigt på eftermiddagen så unga från förorten knappt hade tid att ta sig från jobb och skola?

Helt klart var att politiker och tjänstemän bara ville ha ett alebi, att man gjort något i frågan. Hade man velat ha debatt så hade man marknadsfört eventet på ett helt annat sätt och hållt till på något mer lätt tillgängligt ställe.

-Varför väljer man att ha ett sånt här möte här och inte exempelvis i förorten, där kanske behovet efter bostad är störst, med tanke på trångboddheten, var Pantrarnas första fråga.

-Ni vänder er till stadens unga och med tanke på vilken akut, brännande och viktig fråga detta är så är vi bara 20-30 personer här. Detta borde ju ses som ett enormt misslyckande, sa Pantrarna då mötet precis startat.

En del politiker och tjänstemän fanns på plats som representanter för Boplats styrelse. Bostadskö, hyresrätt contra bostadsrätt, ålder man flyttar hemifrån var några saker som diskuterades utöver bostadsbristen.

Varför det inte byggs fler bostäder än vad det idag gör var ju självklart en pengafråga enligt de politiker som fanns på plats. Men frågan är när behovet ska börja styra? Drygt en miljon ungdommar mellan 15 och 23år är på väg att få flytta hemifrån. 2010 byggdes 20 000 bostäder och bara 6000 av dem var hyresrätter. Och i Göteborg byggdes ifjol 2000 nya bostäder, varav bara en fjärdedel var hyresrätter.

Från Boplats ställde man sig frågan om svenska ungdommar är bortskämda med att kunna flytta hemifrån tidigt och jämförde med Spanien där medelåldern att flytta hemifrån ligger på drygt 30 år.

-Det är inte ok att ta fram de här siffrorna och vilseleda debatten, sa Murat Solmas från Pantrarna och fortsatte, istället borde man kolla statistiken över hur gammal man i snitt är då man flyttar hemifrån, är svensk och från en välbärjad familj i jämförelse med personer från exempelvis förorter och arbetarområden.

-Jag vill bara skapa debatt, ursäktade sig Boplats representant.

-Och jag debatterar med dig nu svarade Murat. Skippa chipsen och cidern och kom ut till Biskopsgården så kommer debatten att få ett helt annat innehåll.

I Göteborg finns 24 000 unga i behov av lägenhet, men bara 10 000 är målet att bygga under mandatperioden, som politikerna själva är medvetna att man inte kommer nå. På frågan hur många av dem som var hyresrätter var svaret endast 1000. Så frågan är nu var vi ska bo, då vi i förorten inte har råd att köpa en lägenhet då det är dax att flytta. Svårt kommer vi också ha att ta ett lån då jobben idag mesta dels är tillfälliga eller tidsbegränsade. Vi behöver ta kamp för en upprustning av våra områden, samt för bygget av nya hyresrätter som vi har råd att bo i.

Kanske borde vi i Pantrrna lyfta kravet på ett nytt miljon-program. Mellan 1965 och 1975 byggdes 1 miljon bostäder, vilket idag motsvarar en fjärdedel av Sveriges bostadsbegyggelse. Detta skulle skapa såväl arbetstillfällen och bostäder, och visst finns det pengar.

PANTRARNA

Här nämns Pantrarna:

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.596331-unga-vill-ha-inflytande

http://www.hemhyra.se/Sidor/ung-bostadsdebatt.aspx

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s